Gång på gång blir jag kontaktad av personer som vill jag ska fota för en modell agentur som dom driver. Det låter som toppen deal. Senast i sommars innan jag åkte hem från Samos ringde en man som kallade sig för Bertil och han pratade om att han hade startat en modell agentur som hette Swea Models Agency. Bertil (Berra Saadi) frågade mig om jag var intresserad av att fota portfolio bilder till deras modeller när jag kom hem till Sverige.
Han pratade även om att vi kanske skulle åka till paris för att fota och även att jag kunde få använda deras fotostudio själv för eget bruk också. Detta lät som en toppen idé. Därför bestämde vi oss för ett datum för att ha ett möte angående detta.
Någon vecka innan vi skulle träffas så surfade jag in på deras hemsida sweamodels.com för att kolla vad det var för agentur. Men det jag såg på hemsidan gjorde mig besviken. Hemsidan var fullt av stavfel och bilderna som fanns på hemsidan var felklippta och ingen av modellerna såg ut att ha tidigare erfarenhet av att modella. Kollade även på bolagsverket om det fanns ens ett företag som hette ”Swea Models Agency”. Där fick jag inte några träffar alltså var inte företaget ens registrerat.
Bertil (Berra Saadi) ringde mig igen och frågade om jag skulle komma och provfota modellerna. Jag skulle även ta med mig all utrustning jag behövde (blixtar, bakgrund, osv). Men sa han inte att dom hade en fotostudio första gången vi pratade? Det han ville var att se hur jag jobbade. Och när jag frågade om vad jag skulle tjäna på det. Så fick jag ett osäkert svar, om modellerna köper bilder så får jag betalt. Då frågade jag om vad priset skulle bli för varje bild. Det kunde han inte svara på och det skulle vi ta när jag fotade. För det var inte något man kunde bestämma i förväg enligt honom. Med andra ord så kunde jag gå därifrån efter fotat flera timmar med 0kr i fickan. Nej Tack!
Swea Models Agency
Dom ska även driva ett modellskola, förlåt men hur fan kan man driva en modellskola när man har bilder som dessa på sin hemsida. Vem är dum nog och går med något sånt? Vad är det som lockar alla dessa personer att gå med något sånt? Vad får dom utav det?
Tycker ni ens det är rätt att driva en modell agentur när man sköter det på det här sättet? Det dom lovar på sin hemsida är ”Vi har modeller från flera platser i Sverige. Hos oss kan du gå kurser som gör dig till en mer framgångsrik modell.” Har dom några referenser som visar modeller som har blivit framgångsrika efter gått deras utbildning? Eller skriver dom bara det för att locka till sig fler unga och oerfarna som drömmer om att bli modell en dag?
Mitt tips till er som vill bli modell eller fota för en agentur. Kolla upp hur agenturen jobbar och tidigare referenser. Ni kan även kontakta personer som har jobbat ihop med dom.
2 Comments
Jättebra skrivet! ..jag var på intervju hos dem i fredags och det var de oseriösaste jag varit med om.. Berra lovar guld och gröna skogar men inget av detta står med i kontraktet. Jag sökte arbete där jag skulle casta tjejer men det slutade med att jag skulle sminka dem? ..för ingenting. Och skatt skulle man få betala in själv..skit affärer.
Jag tränade Aikido i lokalen precis intill hans ”modellskola” och då jag arbetar med programmering och webbutveckling ville han att jag skulle fixa en ny hemsida till honom. Jag kunde då få 1500kr i handen och sen kanske 4000kr till efter nyår om sidan fungerade bra (jo tjena, den tror jag med på). Jag satte faktiskt igång o började skissa på en design, och implementerade det mesta i Joomla!, samt skrev en komponent för att göra galleriet precis så som han ville ha det.
När jag då skulle börja lägga in bilder på modellerna och börja testa detta för att se hur designen funkade ihop med hans bilder, så fick jag givetvis bara bilder på en modell – resten skulle han lägga in sen. Det är givetvis något jag ska lära honom hur man gör då. Och de bilderna jag fick av honom på den enda modellen jag fick använda mig av var lågupplösta och dåligt klippta, jag fick ju inte original versionen därför att ”då kanske de blir stulna” och det får ju inte ske …
Visade hur långt jag hade kommit med designen, vilket han ratade, eftersom han hade gjort en ”bättre” design (denna såg ut att vara gjort i MSPaint och var inte alls mycket bättre än deras nuvarande sida – men exklusivt nog var den sparad som PDF, och det var viktigt att påpeka).
När jag inte fick göra designen snygg, utan den skulle prompt se ut som en design ihopskissad i MSN och genomförd med frames och random starka färger o kontraster som inte gick alls ihop, samt hemskt typsnitt osv så blev jag lite less…
Och när man då måste skriva om varenda informationstext då den är full av stav- och grammatikfel, inte får använda sig av ordentliga bilder, och han har 3 olika namn på sin verksamhet (varav man inte hittar någon online?) och därav flera olika logos (som används på olika ställen på sidan), och dessa logos är gifs i låg upplösning och kasst urklippta … Ja då blir man tamejfan lack.
Slutade med att jag ignorerade resterande av hans mail, jag kunde helt enkelt inte jobba med honom. Dålig stil av mig, ja visst. Men skulle jag haft den sidan med i min portfolio eller CV, så skulle det snarare varit en negativ referens än något annat, och när man tvingas göra den utan något att gå på och utan att få göra designen ordentlig ens, för att knappt få betalt för det, och dessutom stå ut med ”ÄR DET KLART SNART?” varannan dag, så blir man jävligt less …
Detta var den första sidan jag hittade när jag sökte på ”Swea Model Agency” förövrigt…