Bästa Kameran – Att Välja Rätt Kamera

Bästa Kameran - Att välja rätt kamera

Bästa kameran för dig. Då var det dags att välja kamera, du läser kanske olika tester och jämför kameror för att hitta den billiga kameran som har allt det du söker.

Att välja rätt kamera är inte lätt, speciellt när man har så många olika modeller och märken att välja mellan. Det får inte heller kosta alltför mycket samtidigt ska den vara bra och hålla länge. Men vilken kamera är bästa kameran just för dig? Jag ska ge några tips på vad du ska tänka på när du ska välja kamera.

Innan jag börjar så vill jag säga att välja kamera är som att välja bil, det finns i olika modeller och märken. Det går inte direkt säga en bil är världens bästa bil. Den kanske är världens säkraste bil men kanske inte den snabbaste osv.. Det finns ingen super bil som har det bästa av allt. Samma är det med kameror, de är bättre på vissa saker och sämre på andra.

Bästa systemkameran för dig

Formuläret fungerar endast med Canon kameror just nu. Med tiden kommer Nikon och andra märken läggas till.

Bästa kameran: Systemkamera eller Kompaktkamera

Många tror en systemkamera tar mycket bättre bilder än en kompaktkamera. Det är något som är helt fel. För en kamera tar aldrig några bilder. Det är fotografen som gör det. Så glöm allt det med tekniken och tänk istället på vilken kamera du kommer använda mest. Glöm inte av att dina ögon och fantasi är dina bästa verktyg för att skapa bra bilder. Världens dyraste kamera i fel persons händer är en skit kamera.

What the duck

 

Ska du trycka upp stora tryck av dina bilder så är det en självklarhet att välja en högupplöstkamera som fungerar för det. Men om du ska använda dina bilder till mindre tryck och webben så spelar det inte så stor roll och du kan klara dig med en billigare kompaktkamera. Du behöver inte heller alltid ha en super snabbkamera om du bara fotar växter och landskapsbilder. Växterna springer inte direkt ifrån dig. Fråga dig själv, vad ska jag använda kameran till? Behöver jag verkligen alla dessa funktioner? Om inte så räcker det med en billigare modell.

Det många gör fel är att dom köper en systemkamera och ställer in den på autoläget och förväntar sig att kameran ska skapa underverk för dom. Och när fotografen ser någon annan fotograf som fotar bättre bilder så säger dom alltid men den fotografen har mycket bättre kamera eller objektiv. Att köpa en systemkamera och ställa in den på autoläget hela tiden är som att köpa en snabb Ferrari för att bara köra i ettans växel. Då klarar du dig lika bra med en moped istället. Köper du en systemkamera så lär dig ställa in den också och försök få ut det mesta från kameran. Jag själv håller i fotokurser i Skövde där jag går genom alla grunder och även ger tips på hur du kan ta bättre bilder. Bästa kameran är den du kan använda och kommer att använda inte den som har mest funktioner.

Jag gjorde ett fotoprojekt med bara en iPhone och detta blev The Last Princess konstbok. Detta gjorde jag först och främst för att bevisa att det går skapa bra bilder oavsett kamera.

Nikon eller Canon

Bästa kameran - Nikon eller Canon

När du har bestämt dig för att köpa en systemkamera så kommer du stöta på ett dilemma, nämligen att välja mellan två eller flera märken. Populäraste Systemkamerorna är Nikon och Canon. Vissa är Canon andra är Nikon fotografer. Själv har jag alltid stört mig på Nikons menyer och knappar. Jag får bara inte till det och tycker att Nikon kameror är rätt krångliga. Men har kollegor som älskar Nikon och skulle inte kunna använda någon annan kamera än Nikon.

Det sägs att Nikon har bättre brus hantering och att Canon är bättre för film. Men jag kan lova dig du får det du betalar för hos både Nikon och Canon. Båda märkarna är riktigt bra och har varit i topp under många år. Speciellt när du köper en kamera för under 15 000 så är det inte så stora skillnader mellan Canon och Nikon.

Så om du tvekar mellan olika märken och modeller är bästa förslaget att du testar kamerorna. Bläddra genom menyerna ta några testbilder och ta den kameran som känns bäst just för dig.

Välja rätt kamera

Vad du ska tänka på nästa gång du köper en kamera. Jag kommer att bygga på listan allt eftersom för att hjälpa dig hitta bästa kameran.

 • Dyrast är inte alltid bäst – Bara för en kamera kostar mycket mer behöver det inte betyda att den är bästa kameran.
 • Storleken har betydelse – Misstolka inte detta, störst är inte bäst. Du kanske hittar en kamera som har allt det du söker. Men den är stor och klumpig. Kommer du ha med dig den kameran? Eller kommer den ligga hemma och damma? Välj en kamera som du kommer använda och ha med dig.
 • Välj dyrare objektiv istället för dyrare kamera. – Om du bestämmer dig för att köpa en systemkamera så kan det vara smart att köpa lite billigare modell och lägga ner mer pengar på objektiven istället. Mina objektiv som jag köpte för 5 år sedan håller måttet än idag. Priset på objektiven har gått ner några hundra lappar men kameran jag använde då finns inte ens köpa nu.
 • Glöm kamera tester – Ibland kan det vara skönt bara strunta i alla tester och bara köpa den som känns bäst i handen. Men är du en teknikfantast och älskar tester kan du klicka in dig här och läsa olika kamera tester hela dagen lång. Där kan du även hitta testbilder från olika märken och modeller.

44 Responses

 1. Tack för tipset, och du har så rätt. Men vilken allround objektiv ska jag satsa? Min son håller med idrott och ibland behöver jag nära bilder och ibland zoom och ibland vill jag filma! Jag har tittat en hel vecka på olika kameror och blev snurrig på huvudet :) nu bollar jag mellan Nikon D5200 och Canon 700D. Vilken av dem ska jag välja? Fotokungen erbjuder 6480 kr. för Nikon D5200 + 18-55VR objektiv + skrivare + väska + minnes kort och Elgiganten erbjuder just nu Canon 700D med 18-55 STM objektiv för 5995 kr. vilken av dem ska jag välja? och vad för objektiv ska jag satsa som jag nämnde ovan ändamål? Tack. MVH Engin K.

  1. Då du inte kan komma riktig nära så är tele objektiv ett måste. När du handlar objektiv så är det viktig att kolla bländaren. Dessu större bländare dessu mindre skaknings oskärpa kommer du få då du kan ha snabbare slutar tid.

   Det finns många billiga varianter men oftast så har inte dom objektiven stor bländare. Objektiven som hänger med kamera kiten är oftast budget objektiv och har bländare 3.5 – 5.6 fungerar utmärkt i dagsljus men inte vid dåliga ljus förhållanden.

   Båda kamerorna är bra svårt att säga säga vilken som är bäst för just dig. Gå till butiken prova hålla i kamerorna be om att testfota jämnför själv och tänk inte så mycket på allt som ingår fokusera mer på själva kamerorna.

   Lycka till!

 2. Hej! Jag vet att det här inlägget är ganska gammalt, men jag skulle uppskatta väldigt mycket om du ville försöka svara min kommentar om du har tid!

  Jag har ägt en Nikon D3100 i ungefär tre år, och jag känner att jag vill ta steget vidare. Jag vill ha en kamera som jag kan ha en tid utan att den blir omodern med en gång, alltså kanske en lite proffsigare än jag behöver i nuläget för att jag ska kunna utvecklas med den. Jag har insett att jag bör kliva ifrån Nikon-spåret och köpa en Canon istället, då jag har kravet att skärmen ska vara vinklingsbar. När jag kollar på olika recensioner och sådant så leder det fram till att jag antingen ska köpa en Canon eos 700d eller den “bättre” Canon eos 70d. Jag dras till 700d på grund av att den är billigare, och på grund av att jag inte tycker att skillnaderna, ur mitt perspektiv, är så stora. Det var något om att det går att ha högre ISO i 70d, att det gick att ha kortare slutartid och att det var fler megapixlar, men eftersom att jag i princip aldrig fotar med högre ISO än 3200 och sällan trycker upp bilderna på papper så kanske det inte spelar någon roll. Frågan är: tycker du att det är värt att köpa 70d ändå? Jag tänker att det kanske kommer att spela roll i framtiden med det där ISO-talet och de andra små finesserna?

  Trevlig helg!
  Alva

  1. Hej Alva,

   Självklart ska jag försöka besvara din fråga.

   Tyvärr så blir teknik omodern ganska snabbt, är det så du väljer de mer proffsigare modellerna kommer det hålla sig några år längre. Sedan 2007 har jag endast haft två olika systemkameror. Den första var Canon 350D och den andra som jag använder än idag en Canon 5D Mark II.

   Första kameran (350D) var en amatör kamera och den sjönk i pris med flera tusen varje år som gick. Samma med Canon 5D Mark II. Men det som håll samma pris var objektiven. Nya systemkameror kommer hela tiden och de äldre modellerna sjunker i pris och blir “omoderna” ganska snabbt. Men proffs objektiven håller sig vid samma pris klass ganska länge.

   Det jag vill komma fram till är att tekniken går så snabbt framåt idag så det nyaste du köper i år kan du köpa för halva priset nästa år. Men min 5D Mark II har aldrig strulat och fungerat utmärkt nu i 4 år. Ska köpa en ny till sommaren då jag är i behov av högre upplösning.

   Mitt råd till dig är köp inte alldeles för dyr kamera och ha billiga objektiv. Försök investera i bättre objektiv. Med Canon och Nikon får du alltid det du betalar för. Sen vilken modell du ska köpa beror helt på vad du brukar fotografera.

   1. Hej! Den där kommentaren är väldigt lik den jag tänkte skriva. Jag har haft nikond3100 i snart två år. Nu på våren när jag köpte ett nytt objektiv har jag utvecklats rejält – från att ta riktigt tråkiga bilder till att ta häftiga, inlevelsefulla och även skaffat en hemsida för att sälja mina bilder. Jag har dock ett problem, för att jag alltid fotat på auto. Nu på sommaren har jag dock lärt mig och testat lite på det manuella med ganska fina resultat, men just det jag fotar ger inget annat än sämre resultat. Jag fotograferar hästar för det mesta, men gärna mycket annat såsom natur, en hund som är stilla, människor och annat som faller in i min vardag och jag anser kan skapas vackert. De sistnämnda bilderna blir finast, men eftersom att jag är 60% hästfotograf med en kamera jag inte kan fota manuellt på känner inte jag att jag kan ta bättre bilde . Kanske beror det på att jag är för oerfaren i det sammanhanget eller så är det för att kameran inte har de valmöjligheterna jag önskar och att autofokuset är extremt långsamt.. Jag söker ett nytt kamerahus, och eftersom att jag länge fotat med nikon och är van vid nikon och att jag dessutom köpt ett fint objektiv för en bra summa vill jag inte byta till ex canon – men jag undrar vilket nikon hus jag ska byta till? Jag kan lägga ner max 6000 kronor. Kanske någon hundralapp mer.

    Tack snälla för bra inlägg, det hjälpte mig mycket och du har så rätt i allt!

    Vill du hjälpa mig genom att kika in på min hemsida (camillanaumburg.se) och kanske se vad det är jag söker?

    Ha en fortsatt trevlig dag!

    1. Hej Camilla,

     Tack för ditt kommentar. Jag skulle rekommendera först och främst lära dig kameran inställningar innan du investerar i en ny. Att bilderna blir sämre på M-läget är inte konstigt då du får ställa in bländare, slutartid och ISO själv. Det bästa är på M-läget är du har full kontroll över bilden. Men på autoläget så får du olika inställningar varje gång du fotar efter vad kameran tycker är bra. Ibland får du till riktigt bra bilder men du vet inte varför.

     När du har lärt dig hur bländare, slutartid och ISO så vet du vart det brister och vet vad du ska investera i för få bättre resultat. Jag skulle rekommendera att du satsade på en proffskamera än en till “amatörmodell” börja ta lite mer betalat och spara ihop till proffsmodellerna istället. Då får du räkna med 15 000 kr och uppåt för kamerahuset. Om du fortsätter ta 25kr för en bild så får du räkna med vänta några år. Tycker du ska ta minst 200 kr per bild från hästtävlingarna om inte mer.

     Lycka till !

   2. Hej Tuana
    tack för din förklaring jag har lärt mig mycket om kameran jag har tänkt köpa
    fujifilm kamera är det objektiven som gillar för fuji också
    mvh

 3. Kanske kan du vägleda mig…
  Har fotograferat med systemkamera i många år och tar 1000-2000 bilder om året netto. 2013 märkte jag att min Sony A55 är för långsam på att fotografera sport. Människor som springer mot mig eller på tvären framför.
  Givetvis tar jag annat också men sport är den kameramässiga svårigheten. Filma är också kul då tal, sång och spel är bättre med ljud. A55 kan bara filma korta sekvenser i mindre än 10 minuter innan den måste svalna. Det är inte OK.

  Har tittat på Sony A77, A7, Nikon 5300 respektive 7100. Naturligtvis också Canon 70D mfl. Lutar mot Canon pga möjligheterna men är inte säker. Bildskärpan är viktig.

  Några objektiv du vill råda mig att titta på. (Ej så tunga, ej mycket dyra?)

  Kommentarer?

  1. Hej David, som det ser ut så behöver du en kamera med snabb slutartid och objektiv med stor bländare samt snabb autofokus.

   Oftast är de billiga objektiven supersega på fokusera och du kan inte öppna bländaren mer än f/3.5-4.5.

   Jag skulle rekommendera en Canon eller Nikon samt en objektiv med snabb autofokus och bländare f/2.8. Kommer kosta lite mer men du får det du betalar för. Lägg gärna pengar på bra objektiv för de faller sällan i pris och kan hålla sig i många många år om du sköter om dom.

   Lycka till och dela gärna med dig ditt val av kamera!

 4. Hej.
  Jag har canon E 0S , 1000D.
  Jag har den cameran en period men jag är inte nöjd när jag fotegraferar i festen.
  Finns någon kamera som man kan filma och fotografera med fin färg på bilden samt stabil, förut jag hade sony men den var digtal kamera men den hade fina färger på bilden. Jag är mycket intreserad att filma och fotografera under fester.
  Vad rekomenderar du mig ,priset splar ingen roll , bara jag vill ha bra kamera.
  Mvh
  Nadal

 5. Ett litet inlägg som gäller köp av “bra” kamera och “bättre” objektiv.
  Tamron har riktigt bra objektiv där man kan få bländare 2.8 till ett hyffsat pris.

  1. Jag har aldrig fotat med Tamron objektiv innan. Men flesta objektiv håller ganska bra kvalitet. Men personligen kör jag alltid med canons egna L optik samt Carl Ziezz objektiv då jag tycker det ger bäst kvalitet vid stora tryck.

 6. Mycket bra synpunkter och tips från dej. Jag undrar hur man lättast gör för att få ett jobb som frilansare eller dylikt. Har fotat i många år och är nu arbetslös och tänkte kanske man kunde få några ströjobb som fotograf. Canon och Nikon är ju bra. Men nu har jag Sony A77 och är helnöjd med den. Till det en massa objektiv till Sonyn. Så ngt nytt märke blir det inte – för dyrt. Vet du hur man marknadsför sig bäst och finns det bra kurser som man kan lära sig bildbehandling bättre. Har Photoshop elements 11.

  1. Hej Roland,

   Tack för kommentaren. Jobba som fotograf är bland det roligaste som finns om man tycker om det. Det spelar inte alltid så stor roll vilken kamera du fotar med. Bara det du skapar håller en kvalitet där folk är villiga betala för. Jag själv håller många olika Utbildningar och kurser titta gärna in sidan Utbildning. Ska även starta igång privatkurser där jag deltagaren bestämmer innehållet helt själv.

 7. Jag vill köpa en videokamera i Julklapp till min dotter, så att hon kan filma sig själv när hon sitter och sminkar sig. Vilken kamera passar för detta endamål ? De flesta kameror kan ju inte fästas på spegel, t.ex.. Tacksam för ert råd !

 8. Min tonårsdotter vill börja fotografera med en systemkamera och har fastnat för Canon 700D. Är detta en lämplig kamera modell för någon som vill komma igång, lära sig och förhoppningsvis fortsätta med fotografering? Hur står sig Canon 600D i en jämförelse med en 700D? Finns betydligt mer av begagnade 600D vilket ger ett lägre pris. Har du några kloka ord om att köpa en begagnad kamera som är ett par år gammal?

  1. Vad roligt att er dotter vill börja foto. Canon 700D är snäppet bättre då den har Touch screen, Högre ISO, fotar lite snabbare jämfört canon 600d. 700d tar 5 bilder/sek och 600d tar 3,7 bilder / sek. Men båda kamerorna är bra kameror att börja med.

   Det med köpa begagnade kameror har jag aldrig själv gjort för kameror är som bilar de har också en livslängd. Efter viss mängd exponeringar så kommer kameran sakta men säkert få fel osv. Men som en nybörjare kamera för att lära sig fota på så tycker jag det är inga problem att köpa en begagnad kamera istället för en ny.

   Vi har gäng fotoutbildningar här i Skövde så om ni är intresserade titta gärna in det.

  2. Titta gärna även här snapsort.com/compare/Canon-600d-vs-Canon-EOS-700D så får du se exakt skillnaden på 600D och 700D :)

 9. Hej Tuana!
  Har precis köpt en Sony a5000 men tycker att blixten blir alldeles för ljus. Innan denna kameran har jag haft några kompaktkameror men ville nu ha något lite mer fast inte för dyrt o avancerat. Tar mest kort på mina barn o det jag tycker är viktigt är att kunna ta bra bilder i dåligt ljus. Jag använder mest auto läge o vill kunna få sjysta bilder både med o utan blixt. Alltså mjuk o fin blixt lättanvänd o inte allt för dyr. Min Sony kostade ca 3500kr men kan tänka mig lägga lite mer om det behövs. Hjälp!!!
  Med vänlig hälsning, Jennie

  1. Hej Jennie, jag skulle rekommendera att du lämnade autoläget på kameran. Det finns många fotokurser sm du skulle kunna gå på för att lära dig att ställa in kameran rätt fö att få de bilder du vill ha. Jag håller själv flera fotokurser i Skövde.

 10. Hej,
  Jag behöver lite hjälp.
  Jag har idag en nikon j1 och känner att jag vill uppgradera mig. Det jag gör och vill göra med kameran som är viktigt är att filma. Sen vill jag att kameran ska ta fina bilder. Jag önskar kunna ta närbilder på min son och bakgrunden är oskarp eller suddig om du förstår. Och små barn rör sig så mkt också så jag vill inte ha suddiga bilder.
  Jag har kollat på canon eos700d som ligger runt 5000.
  Men har ju hört att de är bättre att gå ner i pris på huset och köpa bättre objektiv. Så, vilken kamera och objektiv skulle du rekommendera. För med min nuvarande kamera så blir bilderna korniga eller vad man säger. Samt att jag hinner inte fånga the moments om inte min son sitter blixt stilla.

  Tack.

  Med vänlig hälsning, Madeleine

  1. Hej Madeleine,
   För att få kortskärpedjup (suddig bakgrund/förgrund) behöver du ha ett objektiv med stor bländare. Det är bländaren och brännvidden i objektivet som påverkar skärpedjupet. Jag rekommenderar att du lär dig kamerans grunder innan du handlar nya prylar. För det är inte kameran som tar bra bilder det är du som tar bra bilder. Lär du dig ställa in kameran så får du otroligt mycket bättre bilder. Kolla gärna våra fotoutbildningar eller läs dig till hur Bländare, slutartid och iso fungerar via lite google sökningar, youtube osv :)

 11. Hej Tuana,
  Hittade in på din blogg när jag sökte efter kameratips och undrar om du kan hjälpa mig?
  Jag och min sambo ska till Sydamerika under en månad nu över jul och nyår och vill köpa en bättre kamera än att använda våra mobiler. Min sambo fick tips om en Fuji xq1, en kompaktkamera som säger sig inte kompromissa så mycket på bildkvaliteten. Han tycker det är en fördel att kameran är mindre och tror att vi kommer använda den mer. Jag tycker det är en bra poäng, men undrar också om man borde satsa på en riktigt systemkamera när man ändå ska lägga pengar på en kamera. Både min bror och mina föräldrar har varsinn Canon EOS som de är väldigt nöjda med och jag har varit inne på det spåret och har tittat på Canon EOS 100D som också är ganska liten, men även andra modeller hos Canon.
  Både jag, min sambo, bror och föräldrar är amatörfotografer och fotar framför allt i autoläget, vilken jag tror vi också främst kommer göra under vår resa. Min fråga är om vi egentligen kommer se någon skillnad på ljus/bildkvalitet om vi köper en Fuji kompaktkamera eller en Canon systemkamera på den nivån vi fotar? Om vi då borde satsa på kompaktkameran som är smidigare att ta med sig, eller om vi då “lika gärna kan ta med mobilen” och borde gå hela vägen och köpa en systemkamera.
  Tacksam för svar!

  1. Eos 100D har större bild sensor, 5,5x för att vara exakt. 17,9 MP på Eos och 12 MP på XQ1.Det är ungefär 60% bättre batteriliv på Eos 100D. Detta beror också på du har en sökare i kameran så slipper du ha på displayn varje gång du ska fota. Det tar mycket batteriliv. Tänker om ni är ute och reser skulle det vara skönt att ha en kamera med lång laddningstid. på Eos 100D kommer du till ISO 12 800 och på XQ1 3200 ISO. Ju högre ISO ju ljuskänsligare är sensorn och du kan fota i mörka miljöer utan blixt. men nackdelen är bilderna blir korniga vid höga ISO värden.

   Fujifilm XQ1 betydligt mindre i storlek och smidigare samt cirka 1000kr billigare. Jag skulle välja Canon Eos 100D över Fujifilm XQ1 och lära mig kameran grunder lite över internet. Finns massa om det på youtube hur bländare, slutartid och ISO fungerar. Lite sent att gå någon kurs nu innan resan. Men finns mycket ni kan lära er på egen hand. Skulle välja Eos 100D främst för jag kan byta objektiv och även investera gärna i ett bra objektiv där jag kan komma ner till låga bländarvärden.

   Jag skulle rekommendera varmt ni lärde er grunderna det blir något helt annat resultat på bilderna från autoläget till manuella läget. Då har ni fullkontroll över bilderna.

 12. Hej
  Jag har funderat ett bra tag på att införskaffa en systemkamera.
  Vi har tidigare bara haft digitalkamera och mobil.

  Jag har intresse för att fotografera och fördjupa mig lite i det… jag gillar inredning men kommer främst att ta kort på vår son (så behöver en kamera som “hinner med”;))

  Vill även kunna ta i “dåliga” ljusförhållanden…. både inne och ute….

  Att Filma är inget stort krav.

  Så… vilken ska jag välja i denna djungeln? Tillbehör?

  Tänker att den inte ska vara allt för dyr men ändå hålla måttet ett bra tag framöver….
  Hittar man en som klarar mina krav för under 5000;- ?

  Den ska hålla batteriet bra. Elr måste man alltid köpa extra batteri t systemkamera?

  Den ska även tåla kyla (då många bilder tas ute….

  Ska kunna gå att framkalla bra förstoringar…

  Vad tycker du om att köpa begagnade objektiv ? Elr begagnade hus/tillbehör i huvudtaget?

  Tacksam för hjälp!
  Hälsn.
  Emma

 13. Hej!
  Ser att denna tråd fortfarande är vid liv så passar på att fråga jag med =)

  Har tidgare kört nikon d7100 men ville gå över till canon så köpte mig en canon mark iii för ett bra pris. Har nu sålt den då jag känner att de kanske är lite för dyr kamera för mitt användade.

  Det jag fotar är natur och porträtt. Jag är ute efter en billigare canon, dock så vet jag inte vad jag ska köpa. det står mellan 3 modeller och priset är ganska så stor mellan dessa.
  canon 700d (ca 5000kr)
  canon 70d (ca 8300kr)
  canon 6dN (ca9500kr)

  Jag använder mina bilder mest till instagram, men då jag även tar porträtt bilder på min familj så kanske man vill framkalla bilderna.
  jag har läst dina tidigare kommentarer där du skriver att man hellre ska satsa på ett bättre objektiv än kamerahus.

  jag funderade först på att köpa canon 700d med objektivet Sigma 17-50/2.8 då nypriset på detta blir ca 8300kr. Vad tycker du?
  har du annat förslag annars på hus och objektiv, hellst vill jag inte lägga mer än 10000kr och ändå kunna få bra kvalite på bilderna.

  MVH/Kassem

 14. Hejsan! Kan inte mycket om system kameror då jag bara äger en liten blå nikon kamera. Jag tycker det är väldigt roligt att fota och enligt många har jag tydligen ‘talang’ så är väll en amatör. Jag skulle vilja köpa en systemkamera som först och främst tar bra bilder. Man ska kunna ta utomhus bilder på typ växter, sjöar, snölandskap osv. Men också på mina husdjur, fåglar och andra djur. Jag har en blogg så jag skulle vilja kunna fota fina outfitbilder och bilder på mig&mina vänner. Jag reser mycket och vill ta mycket upplevelsebilder och bilder på kända platser och landskap. Blixt ska den ha och gärna en självutlösare. Objektiv och kamerahus vet jag ingenting om så du får gärna förklara de också, hehe. Budgeten får inte springa iväg för mycket för jag betalar det mesta själv. Minneskort kan jag inte heller något om så förklara gärna. Tacksam för om du kunde göra en rak slutsats om vilken kamera som passar mig, tack i förhand!

 15. Hjäääälp ;)!!

  Vi har en 5 år gammal Canon 40D som gick i pension i går, Error99 som kvarstår trots rengöring av objektiv och huskontakter, byte av objektiv, batteri och minneskort samt uppdatering av mjukvara.
  Vad ska vi byta till? 7D eller 70D?
  Viktigt för oss är att det är bra sportläge iom men stort motorsportintresse…

  Tacksam för svar :)!

 16. Hej bra inlägg, vet att det är gammalt men hoppas jag kan få svar.

  Har läst en fotokurs i skolan och börjar nu intressera mig för foto och vill därför införskaffa mig en systemkamera, men har svårt att välja. Det jag främst vill kunna fota är landskapsbilder (ska bestiga kebnekaise samt flytta utomlands) och även vanligare bilder som vardagssituationer (kallas, bröllop etc). Sen skulle jag även vela att kameran kunde filma i HD.

  Sen har jag ännu en fråga: om kameran kan fota med exempelvis 3200 ISO, kan jag köpa ett bättre objektiv för att förbättra den siffran?

  Vad tror du jag ska fokusera på att köpa? Hur bra ska ett objektiv vara för ta fina landskapsbilder?

  Kan tänka mig betala en del, förslag på bra kamera samt objektiv? Tror jag föredrar Canon precis som du. Mer än tacksam om du ids hjälpa!!

 17. Hej, jag letar efter en bra systemkamera som jag kan fota landskap och naturen med. Jag behöver även ha en kamera som är bra på att fota rörelse, då jag ofta fotar havet och båtsport. Har tittat på Cannon EOS 700D men vet inte om jag vill lägga ut så mycket pengar. Jag vill ha en kamera som inte väger för mycket. Har du några förslag på en bra kamera som inte är allt för dyr gärna under max 5000kr?

 18. Hej! Jag ska köpa min första systemkamera och funderar mellan Canon eos 1100D och 100D just nu är jag väldigt inne på 100D men för bara en månad sedan var jag helt säker på 1100D. Jag vill helst ha en Canon för personligen tycker jag dom verkar enklast. Vore kul att få ett svar snart. Mvh Alva

 19. Hej!
  Jag skulle bli jätteglad om du vill svara på detta trots att tråden är rätt gammal nu ;) Jo det är så att jag har en matblogg och älskar att ta läckra matbilder. Hittills har jag bara använt min iPhone för att ta bilder till bloggen och redigera dem, vilket funkar bra på hobbynivå, men nu har jag bestämt mig för att ta matbloggandet till en proffsigare nivå, och vill därför köpa en systemkamera och kunna ta bättre bilder. Har du något tips på vilken jag ska välja, och vilket objektiv jag ska köpa till? Jag vill helst inte lägga mer än max 7000 kr på själva kamerahuset. Här är länken till min blogg, så du får ett hum om vilken typ av bilder kameran ska användas till: https://najniskok.wordpress.com/ Då jag inte har några direkta fotokunskaper är det en fördel om kameran är hyfsat lättanvänd. Tusen tack på förhand för ditt svar, och tack för en intressant sida! MVH/ Nina Wictorin

 20. Hejsan! Är lite sent ute ser jag, eftersom det var ett tag sen detta inlägg publicerades men det finns väldigt många bra svar! Jag hoppas du har möjlighet att svara på min också. Jag känner att nu är det dags att köpa mig en systemkamera. Jag har suttit och bollat fram och tillbaka mellan Canon EOS 700D samt Canon EOS 750D och jag kan inte bestämma mig! Det jag kanske drar mig mer till är att 750D har lite mer megapixlar (men det kanske inte har världens betydelse, är inte så insatt). Men om du som kamera kunnig hade bollat mellan dessa vilken hade du valt? Eller hade du rekommenderat nikon i samma prisklass (6000-7000)?

  Vänliga hälsningar,
  Florina

 21. hej
  Blev kvar här ett tag… varför..jo intressant läsning lite här och där. Gillar din inställning och motiveringar till fotografering. (y) Tackar
  Ha en fin dag <3

 22. Hej ,hur går det att köpa begagnade kameror ? på blocket kan man köpa en “Canon EOS 5D mk II” för 10000.Vilken skillnad är mellan II och III?
  Är det bättre att köpa en Canon EOS 5D mk II istället för Canon EOS 700D?

  Jag är nybörjare men tycker väldigt mycket att ta bilder. Ska resa till USA och ta lite bilder på “grand canyon” o.s.v ..självklart ska jag ta en grundkurs ,har du någon tips på vilka kurs ska man vända sig ?

  Tack på förhand!!!

  Mvh Micke

 23. Hej, jag gillade verkligen din artikel och skulle behöva hjälp. Jag är amatör i fotografering. Tar oftast två typer av bilder: antingen bilder på familjen/porträtt eller stylade lägenheter då jag jobbar med att hyra ut lägenheter. Jag skulle vilja köpa en begagnad Canon på blocket och vill få gärna så mycket som möjligt för en låg budget på ca 2.000 kr. Önskar att kameran är så liten som möjligt, att wi-fi fiktion finns och att jag kan filma. Vilka modeller skulle du rekommendera mig att hålla utsik efter? Vilken objektiv är ok för porträtt?

  1. Hej Elza, skulle rekomendera mobilen än en systemkamera med den budgeten.

   Tyvärr får du gå upp lite i summa för köpa kamera + objektiv. Skulle rekomendera en 50mm för porträtt och kit objektivet för inredningsbilderna.

 24. Hej. jag har hamnat i ett läge när jag inte tar med mig systemkameran p.g.a. storleken och är lite villrådig i vad jag kan ersätta den med. (Gillar egentligen min Nikon med ett 70-200 f2.8) Går det att hitta en kompaktkamera som kan komma i närheten av den? Fotar en hel del sport och djur känner även att mitt 200 inte alltid räcker till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *