Skapande skola

Kreativitet för alla

Alla föds kreativa. Men med stigande ålder glömmer vi ofta bort det självklara skapande vi ägnade oss åt under våra första år i livet. Tron på vår kreativa förmåga försvinner!

Kreativitet kan jämföras med styrketräning: Om du inte tränar dina muskler blir de svagare, och om du inte har tränat på ett tag är det motigt att börja. På samma sätt behöver vi hålla igång vår kreativa sida för att den ska blomma och utvecklas. Den som är van att vara kreativ har ofta lättare att lösa problem som uppstår i livet. Därför är det viktigt att uppmuntra barn och unga att bejaka sina kreativa sidor och upptäcka vad de faktiskt kan göra. Där har Skapande skola en viktig roll.

Kreativitet för alla

Vad är Skapande skola?

Skapande skola är ett statligt finansierat bidrag som huvudmän för nästan alla skolor kan söka hos Kulturrådet. Pengarna ska användas för att skapa möten mellan eleverna och professionella kulturaktörer.

Bidraget är ett jättebra sätt att komplettera skolans egen verksamhet kring konst, kultur och kreativitet. Tack vare Skapande skola kan elever i hela grundskolan få tillfälle att skapa tillsammans med proffs – exempelvis mig som fotograf.

Skapande skola med Tuana

Jag brinner för kreativitet och vill bidra till att återuppväcka, bevara och främja barns och ungas kreativa sidor. De senaste åren har jag inom ramen för Skapande skola uppmuntrat hundratals grundskoleelever från förskoleklass till årskurs 9 att skapa med hjälp av fotografering. Tillsammans med mig får barn och unga inspiration och kunskap när det gäller att skapa kreativa bilder med mobilen eller surfplattan.

Skärmar är inte bara för lek eller tidsfördriv – tvärtom är de ett jättebra verktyg för att hitta och främja skaparlusten hos barn och unga. Under ett Skapande skola-pass med mig får eleverna inspiration och kunskap om att ta bättre bilder. De får också lära sig hur en fotograf jobbar och – förstås – själva skapa riktigt kreativa och fina bilder. I de äldre årskurserna fokuserar vi dessutom på genusfrågor. Vi arbetar mot stereotyper i sociala medier och reklam genom att ungdomarna får öva på att skapa neutrala bilder och poser.

Hör av dig till [email protected] om du vill veta mer om vad jag kan bidra med i din skolas arbete med Skapande skola!

Hur söker jag bidrag?

De allra flesta skolor kan söka bidrag för Skapande skola. Bidragsansökan skickas in digitalt med skolans huvudman som avsändare. På Kulturrådets hemsida finns mer information om Skapande skola och hur du ansöker om bidraget.

Hur kan vi hjälpa dig?

Nog om oss, nu vill vi gärna höra mer om ert skola och era planer

kontakta oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Skicka mig nyheter, meddelanden och rabatter.