Om Tuana

Tuana Aziz

Tuana Aziz

Tuana AB ägs och drivs av mig, Tuana Aziz. Jag föddes 1987 i Slemani som ligger i norra Irak, men flyttade som nioåring till Sverige tillsammans med min familj. Idag bor jag i Skövde och har arbetat som fotograf sedan 2007.

Jag fotograferar allt från bröllopsbilder till reklamfoto, men jobbar även mycket med privata projekt. Jag tror att det är viktigt för att kunna hålla kreativiteten vid liv. Mitt senaste projekt är konstboken The Last Princess som gavs ut i mars 2013. Alla bilderna i boken är enbart tagna och redigerade med hjälp av min iPhone, för att visa att det går att skapa konst oavsett vilken kamera man har. Jag håller även i fotokurser och arbetar ideellt i Skövde med Pecha Kucha, som är ett världsomspännande presentationsevent, där kreativa människor träffas för att ge varandra inspiration och idéer. Jag håller även Skaraborgs populäraste fotoutbildningar.

Hur allt började

Jag har alltid varit intresserad av det visuella och älskar att uttrycka mig med hjälp av färg och form, men fotointresset började först på gymnasiet. Det var då som jag kom i kontakt med foto för första gången och jag kände genast att det passade mig. Jag har nämligen aldrig varit särskilt bra på att måla, så kameran blev ett redskap som gjorde det möjligt för mig att uttrycka min konstnärliga sida. För att kunna spara ihop pengar till en egen systemkamera arbetade jag extra som telefonförsäljare på kvällar och helger. Första kameran, en Canon EOS 350 D, köpte jag 2007 och samma år startade jag även företaget Tuana Photography.

I början kunde jag inte så mycket om fotografering, så jag lärde mig i stort sett att ta bilder genom att prova mig fram. Under helgerna arbetade jag som vimmelfotograf på nattklubbar, mestadels för att kunna tjäna ihop pengar till ny utrustning. I takt med att jag blev bättre på att fotografera fick jag fler och fler bokningar och så småningom började jag drömma om att en dag kunna arbeta som fotograf på heltid.

Tuana Photography blev Tuana Art

Efter gymnasiet läste jag en ettårig utbildning i foto, där jag lärde mig mycket om både analog och digital fotografering. Eftersom jag ännu inte kunde försörja mig som reklamfotograf och bröllopsfotograf på heltid, läste jag vidare till lärare på Göteborgs universitet. Två år senare, 2010, fick jag jobb som medialärare på IT-gymnasiet i Skövde, men fortsatte ändå att arbeta som frilansande fotograf på deltid. I juni 2011 vann jag det IT-pedagogiska priset för ett nätforum som jag hade skapat till eleverna, där de kunde ge varandra tips, idéer och inspiration.

2011 bytte företaget namn till Tuana Art, eftersom jag numera sysslade med fler saker än enbart fotografering. Förutom att fotografera gjorde jag hemsidor och i början av 2012 utvecklade jag appen How2Edit som steg för steg visar hur man kan redigera bilder med hjälp av olika fotoappar till iPhone.

Drömmen blev verklighet

Tack vare inkomsterna från läraryrket kunde jag utvidga mitt företag och 2012 bestämde jag mig för att sluta jobba som lärare för att istället satsa helhjärtat på Tuana AB. Ett beslut som jag verkligen inte har ångrat. Idag har jag förverkligat min dröm – jag har ett jobb som får mig att vakna upp med ett leende varje morgon, ett jobb där jag kan få utlopp för all min kreativitet och ett jobb där jag ständigt möter nya människor och utmaningar.

Tuana Art byter namn och blir aktiebolag

2015 startade ett aktiebolag med namnet Tuana AB, för tillfället har vi en anställd men tanken är att ha fler anställda inom kort.

Detta var lite om mig och bakgrunden till hur företaget Tuana AB startades. Titta gärna runt lite på hemsidan eller läs mer om mina projekt på min blogg.

In english