Om Tuana

Om Tuana

Tuana Fridén

Tuana AB ägs och drivs av mig, Tuana Fridén. Jag föddes 1987 i Kurdistan (norra Irak) och kom som nioåring till Sverige tillsammans med min familj. Idag bor jag i Falköping med min fru Iselin och våra barn Léon och Milio. I rollen som fotograf har jag genom åren gjort allt från stora reklamjobb till personliga bröllopsbilder. Jag håller också Skaraborgs mest populära fotoutbildningar och utvecklar hemsidor för stora och små företag. För att boosta min kreativitet och göra ett ännu bättre jobb som reklamfotograf arbetar jag dessutom mycket med privata konstprojekt. Oavsett uppdrag är det känslorna och den kreativa lusten som står i centrum för mitt arbete. Bra kommunikation förmedlar känslor!

Om Tuana
Tuana & Léon
Om Tuana
Iselin & Léon

Hur allt började

Jag har alltid älskat att uttrycka mig i färg och form, men det var först under gymnasiet som intresset för fotografering väcktes. Ärligt talat var jag aldrig särskilt bra på att måla, men med kameran som redskap kunde jag äntligen få utlopp för min konstnärliga sida. Upptäckten sporrade mig att göra mer. 2007, när telefonförsäljarjobbet hade gett resultat och jag äntligen kunde köpa min första egna kamera, startade jag också mitt första företag. Lusten att lära mer sporrade mig att testa nya vägar. Pengar till ny utrustning tjänade jag ihop som vimmelfotograf på stadens nattklubbar. I takt med att jag blev bättre trillade fler och fler bokningar in. Jag började drömma om att en dag kunna jobba som fotograf på heltid.

Om Tuana Hur allt började
Om Tuana - Hur allt började

Elev blev lärare

Efter gymnasiet sökte jag mig till en ettårig fotoutbildning. För att ha en trygg grund att stå på gick jag sedan vidare till lärarprogrammet på Göteborgs universitet. Två år in på utbildningen fick jag jobb som medialärare på IT-gymnasiet i Skövde, men fortsatte att frilansa som fotograf vid sidan om. Jobbet som pedagog passade mig perfekt – jag vann till och med det IT-pedagogiska priset för ett nätforum som jag hade skapat för eleverna.

… och webbutvecklare

Fotografering är inte det enda intresse som har format mig som företagare. Redan i fjärde klass gick jag till bibblan, lånade ”HTML for dummies” och knåpade ihop min första hemsida. Det första betalda webbjobbet gjorde jag under gymnasietiden och för mig som företagare har webb- och apputveckling hela tiden varit en viktig del. Under 2012, exempelvis, utvecklade jag appen How2Edit, som steg för steg visar hur man kan redigera bilder med olika fotoappar i iPhone.

Webbutveckling
Dröm blir verklighet om Tuana

Drömmen blev verklighet

2012 tog jag till slut steget fullt ut: Att satsa helhjärtat på mitt företag. Det beslutet har jag aldrig ångrat. Jag förverkligade min dröm – plötsligt hade jag ett jobb som fick mig att vakna med ett leende varje morgon. Här kunde jag få utlopp för min kreativitet och ständigt möta nya människor och uppdrag.

Kursstart

Under 2015 blev firman till aktiebolag. Samtidigt började jag på allvar att kombinera fotograferingen med min pedagogiska sida. På kort tid blev mina kreativa intensivkurser de mest populära fotoutbildningarna i Skaraborg. Samtidigt växte intresset från företag, kommuner och organisationer att ta hjälp av mina kunskaper. Idag är företagsdelen den största i min kursverksamhet. Ett stort antal anställda, inte minst från kommunikations- och besöksbranschen, har inspirerats hos mig. Dessutom har jag mött tusentals elevers kreativitet i mina workshops inom projektet Skapande skola.

Om Tuana - Drömmen blir verklighet
motor-trend-fota-tuana-20150609-196-

Större och fler

Samtidigt har mina uppdrag som fotograf och webbutvecklare blivit både mer kreativa och mer omfattande. Idag arbetar jag ofta med utveckling och helhetslösningar i större projekt – några exempel på varumärken jag jobbat med är Svenskt TennTelia och Mio.

Jag har också ett stort nätverk av kreatörer, tillsammans erbjuder vi samma bredd och kvalitet som en vanlig kommunikationsbyrå, men förpackat på ett smartare sätt.

Samordnare på Fotografernas Yrkesnämnd

Jag är samordnare på Fotografernas yrkesnämnd, där jag tillsammans med två kollegor jobbar med gesällproven & mästerbrev till fotografer i samarbete med Sveriges Hantverksråd. Det är vi som går genom gesällproven och godkänner nya gesäller för fotografer bl.a.

Fotokurs, steg 1

Mer på gång

Jag älskar att starta nya projekt och har en stark drivkraft att fortsätta utvecklas.
Därför händer det hela tiden nya saker i Tuana AB.
Följ mig gärna på Instagram & Facebook så håller du koll på det senaste! 

Hur kan jag hjälpa dig?

Nog om mig, nu vill jag gärna höra mer om er företag och era planer