Hur jag fotar med min iPhone

Jag får så många mail från folk som vill veta vad jag använder för ”apps” för att få de effekterna som jag använder på mina iPhone bilder som jag lägger upp på instagram och facebook. Här kommer ett inlägg om hur jag gör när jag fotar med min iPhone. Från idé till bild. The Last Princess.

Här kommer det! Jag använder mina ögon och fantasi… Det var allt hejdå! :-)
Ne! Så här går det till…

Det första jag gör är att bestämma vem jag ska fota. Sen efter det kollar jag vem personen är, hur hon eller han ser ut och hur dom rör sig. Gillar oftast människor som påminner om sagor. ”The Lost Princess” stilen. Det spelar inte roll om dom är snygga eller fula. Det som spelar roll är om dom har den unika looken, något som gör dom unika, en som sticker ut från mängden. För att en bild ska bli bra hänger det på både fotografen och modellen.

Många blir helt konstiga så fort man drar fram en kamera och frågar utan att jag ens har öppnat munnen ”Hur ska jag stå?”, ”Vart ska jag ha mina händer?”, ”Gud jag blir så dålig alltid”. Dessa försöker jag undvika! Sen finns det dem som bara är… Dem lyssnar på mina idéer och lever in sig i det jag ser. Små guldkorn som jag fotar om och om igen för dem passar in med min stil.

Efter jag har valt en modell väljer jag kläder och plats, i den senaste serien har jag fotat sagolika tjejer i klänningar. En vacker klänning som svävar med vinden gör mycket!

The Last Princess

När jag har en modell och kläder väljer jag en plats som matchar in med stilen. Senaste bilderna som jag har fotad har varit ute i naturen. Det känns så magisk när modellen står där barfota och inga skyltar eller lyktstolpar i vägen. Bara hon och naturen med sin vackra klänning. Man behöver inte resa långt för att hitta intressanta platser. Så hitta en plats som matchar med den stil du vill ha. Behöver inte vara ute i naturen, det kan vara vart som helst så länge du är nöjd. Personligen gillar jag enklare miljöer som inte stör, då framhäver jag modellen mycket mer.

Jag brukar alltid fota innan solnedgång eller sena kvällar för det är ett så mjuk ljus då. Jag försöker placera solen snett upp i ett hörn för att få en snygg effekt på bilden. Jag ställer in kameran genom att klicka på modellen och fotar oftast med HDR funktionen i min iPhone4. Men det går lika bra utan. Men glöm inte kolla så himlen inte blir för ljus och du tappar all information. Ingen App kan rädda himlen om det blir för ljust. Ibland använder jag mina händer och täcker över kameran och släpper för att ljusa upp och mörka ner vissa delar i bilden. Du kan även använda en reflexskärm för att ljusa upp vissa delar i bilden. Oftast modellen.

Jag brukar flytta runt modellen för att fota i olika vinklar då kan jag senare välja den bild som blir bäst. Jag brukar ta mellan 200-1000 bilder varje Photoshoot.

Sen väljer jag ut de bilderna jag vill redigera brukar bli 1-5 bilder från en photoshoot.

Jag börjar med öppna bilden i Photogene där jag ljuser upp och mörkar ner vissa delar i bilden, beror på vilken känsla jag vill ha på bilden. Därefter importerar jag in bilden på Camera+ där höjer jag kontrasten och klipper bilden som en kvadrat då är den redo för Instagram. För att få den bruna färgen som jag har på flesta bilder tar jag bild på en brun pappers lapp med mobilen och importerar in det i Blender och blandar med bilden. Kan hända jag gör så flera gånger för att få den effekt jag vill ha. Därefter exporterar jag igen och öppnar i instagram och lägger till sista effekten ibland och laddar upp på Facebook, instagram, flickr och tumblr. Tänk på att inte överdriva med effekter då förstör du bilden bara.

Hemligheten är man ska använda olika apps för göra olika delar i bilden sen sätta samman allt. Jag har min stil och du har säkert en annan så våga testa dig fram. Personligen gillar jag inte dom klara effekterna som finns i olika apps. För då blir bilderna som alla andras.

Glöm inte om du vill fota en intressant bild så handlar det om mer än bara en app och en effekt. Va kreativa kom med egna idéer. Ögonen och fantasin är dina bästa verktyg. Använd dom!

Mina iPhone As Art bilder kan du hitta här:

Instagram
Flickr
Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *