Gör Backup på rätt sätt

Backup Tuana Art

Update: Läs gärna inlägget om Smidig backup för fotografer

Gör backup på allt och gör det på rätt sätt. Jag ska ge enkla och bra tips på hur du tar backup av dina digitala filer.

När jag jobbade som gymnasielärare så fick jag höra allt för ofta av mina elever att deras dator hade kraschat och skolarbetet som skulle lämnas in hade försvunnit och därför kunde eleven inte lämna in arbetet. Självklart fanns inte heller någon backup på skolarbetet. Vet inte om det bara var en bortförklaring för dom inte hade gjort läxan eller om det verkligen var så.

Nu jobbar jag som fotograf i Skövde och liknande saker händer. Senast i veckan mailade en företagskund mig och var stressad över att alla reklambilder som jag hade fotat till företaget hade försvunnit från deras dator. Företaget hade inte gjort någon backup av bilderna, men självklart hade jag backup på bilderna och kunde skicka det till företaget igen. Men tänk om jag inte hade gjort det? Då skulle alla bilder som vi hade lagt ner flera dagar på att skapa försvunnit och vi skulle vara tvungna att återskapa allt igen.

Att jobba som reklamfotograf och bröllopsfotograf så är det ett måste att göra backup av alla bilder man fotar. Tänk dig om du som fotograf fotar ett bröllop och levererar bröllopsbilderna digitalt till paret och deras dator kraschar några månader senare och paret råkar inte ha någon backup av bilderna. Det skulle vara en mardröm om alla bröllopsbilder skulle försvinna för alltid, bara för att både fotografen och paret inte hade någon backup.

Online Backup

Det finns olika online backup tjänster som är riktigt bra. Att göra backup i molnet kan vara bekvämt då man slipper tänka på att hårddiskar ska gå sönder eller försvinna. Jag själv använder Dropbox för att göra backup av aktiva projekt som inte har levererats till kund. Det bästa med Dropbox är att den synkar mellan mina olika datorer och jag kan enkelt nå allt genom min iPhone och iPad.

Med Dropbox kan du enkelt dela mappar med andra också som får senaste versionen av filerna så fort du uppdaterar dom. Jag har delade mappar med flera kunder som jag levererar filer till ofta eller om vi jobbar med ett projekt tillsammans.

Backup på nätet är smidigt och enkelt men samtidigt är det en säkerhetsrisk. Är det så någon kommer på ditt lösenord så kan filerna hamna helt fel. Jag sparar aldrig hemliga dokument och skyddade avtal på Dropbox eller liknande sidor. Det du sparar på nätet så finns det alltid en risk obehöriga kan komma åt oavsett hur mycket säkerhet företaget lovar.

https://www.youtube.com/watch?v=OFb0NaeRmdg

Ett annat alternativ är Google Drive. Titta gärna runt testa gratis versionerna och se det som fungerar bäst för dig och din verksamhet.

Spara alltid originalbilderna

Spara alltid RAW bilderna från kameran orörda. Många fotografer både amatörer och professionella gör ibland misstaget att dom gör backup av endast färdigredigerade bilderna i JPG format. Att inte spara original filerna är som att slänga bort analoga negativen. Även färdigredigerade jpg bilderna kan vara bra att spara.

Backup av extern hårddisk Mac

Att spara allt på en extern hårddisk och inte ha backup på den är lika dumt som att spara allt på datorn bara. Det räcker alltså inte om du bara lägger in allt på en extern hårddisk. Du måste ha backup på dina externa hårddiskar också.

Att göra backup på dina externa hårddiskar kan vara klurigt och svårt att hålla reda på allt. Men det finns enkla program som sköter det åt dig. Jag själv använder mig av SuperDuper för att göra backup av mina externa hårddiskar.

Gör Backup på rätt sätt SuperDuper

Jag har en 4 TB G-DRIVE Professional extern hårddisk för att spara alla aktiva projekt på som är på kontoret hela tiden. En gång i veckan kopplar jag in en exakt likadan hårddisk i datorn som automatiskt startar SuperDuper och kopierar över alla ändrade filer till den nya hårddisken. När backupen är klara flyttar på kopian till en annan plats än kontoret.

Backup Externa hårddiskar

Med SuperDuper kan du välja endast kopiera över de nya filerna till den andra hårddisken. Man behöver alltså inte vänta på programmet ska kopiera över 4 TB varje gång man kopplar in hårddisken. Samma process gör jag med två helt andra hårddiskar som är exakta kopior av den första hårddisken.

One Response

  1. Bra guide! Har letat länge efter någon som är kunnig på detta område. Min fråga är… Jag har 4 st externa hårddiskar och vill backa upp dessa till en NAS så jag har kopior på diskarna. Är det så enkelt att jag bara kan koppla in disken i min Mac och sedan backa upp en kopia av disken till en Drobo? Känner programmet av de olika diskarna så att min “Foto-disk” hamnar i en mapp Foto, min “Film-disk” hamnar i en mapp Film osv. Så att jag inte behöver kopiera över hela disken varje gång utan den känner om jag tex. gjort ändringar eller lagt till en fil i min “Foto-disk”?

    Vill gärna jobba med externa diskar eftersom de är lätta att ta med sig men har inte funnit någon bra lösning på hur jag skall backar upp dem enkelt och vill gärna ha mina orginaldiskar och backup på två olika ställen.

    Tack på förhand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *