Ta bättre bilder & Skapa minnen för livet

Lär dig att ta bättre bilder och skapa minnen för livet med vilken kamera som helst. Några tips som kommer att förändra ditt sätt att fotografera på.

Sociala medier som Instagram och Facebook har lett till att människor fotar mer än någonsin. Varje dag så laddades 60 miljoner bilder upp på Instagram bara! Det är helt fantastiska siffror!

Okej vi har lärt oss att fota mer, men är det bilder som vi vill hänga upp på väggen? Det är inte alltid fallet, vissa bara skjuter med sin kamera och ibland får dom in en lyckoträff. Använd mina fototips nedan så lovar jag att du kommer få allt fler lyckoträffar än någonsin.

Tredjedelsregeln – Placera inte allt i mitten

Nästan alla som börjar fota försöker placera motivet i mitten. Det gör bilden tappar sin djup och det känns inte bra när man tittar på bilden. Om du istället placerar motivet lite mer åt kanten så kommer du få mycket intressantare bild.

Vi kommer använda oss av ett verktyg som heter tredjedelsregeln för att veta vart man ska placera det viktiga i bilden.

Den grundläggande principen bakom tredjedelsregeln är att dela en bild i tredjedelar (både horisontellt och vertikalt) så att du har 9 delar. Enligt följande.

Ta bättre bilder med hjälp av tredjedelsregeln.

Prova själv att fota en bild där du placerar motivet i mitten och en annan där du använder dig av tredjedelsregeln. Du kommer märka hur stor skillnad det blir på bilderna. Här var första fototipset nu kommer du kunna skapa mycket intressantare bilder.

Ta bättre bilder med benen

Lär dig använda dina ben istället för objektivet för att hitta nya och spännande vinklar. Rör på dig och våga gå riktigt nära eller långt ifrån. Lägg dig ner på marken eller klättra upp på ett träd. Världens bästa zoom är benen!

Genom att använda benen kan du skapa helt otroliga bilder

Använd rekvisita för att ta bättre bilder

Vad ska jag göra med mina händer? Den frågan känner många igen som brukar fota mycket porträtt. När vi blir fotade så vet vi inte vad vi ska göra med våra händer. Helt plötsligt känns händerna bara i vägen och man vill bara bli av med sina händer.

Du behöver inte såga av händerna! Det finns bättre och bekvämare sätt att lösa problemet på. Ge modellen som du fotar något att hålla i eller be modellen att göra något.

Ta bättre bilder med hjälp av rekvesita

Många barnfotografer brukar använda leksaker och sopbubblor för att skapa intressantare barnbilder och det fungerar riktigt bra på vuxna människor lika bra. Bilden ovanför är på min flickvän och hennes mamma. Innan vi skulle åka därifrån så började min flickväns mamma blåsa massa sopbubblor och min flickvän sträckte sig åt bubblorna. Där var jag självklart redo med mobilkameran och fick den bilden. I det här fallet var inte bilden inte uppställd men man skulle kunna skapa liknande bilder bara med hjälp av lite såpbubblor.

Skapa minnen för livet

Sist men inte minst glöm inte av att alla regler kan brytas. Våga testa dig fram och va kreativ! För i slutändan är det minnen för livet du vill skapa som säger mer än tusen ord. Dina bilder kommer leva för alltid om du fångar dom rätta ögonblicken.

Lycka till!