Vem äger bilden?

Vem äger bilden? Jag kommer ta upp några exempel som jag har stött på under min tid som reklamfotograf och bröllopsfotograf. Dessa exempel har hänt mig på riktigt och jag ska dela med mig det som jag har lärt mig om vem som äger bilden.

Vill börja med att säga jag är inte någon jurist eller proffs på lagar. Men det jag vet är mina rättigheter som fotograf. Om du ser något som du inte håller med om eller något som jag har missat, så skriv gärna det till mig. Tanken med inlägget är ge en inblick i fotografens och modellens rättigheter.

Så här står det i Svenska Lagboken om Upphovsrätt
1 § Den som har skapat ett litterärt eller konstnärligt verk har upphovsrätt till verket oavsett om det är
1. skönlitterär eller beskrivande framställning i skrift eller tal,
2. datorprogram,
3. musikaliskt eller sceniskt verk,
4. filmverk,
5. fotografiskt verk eller något annat alster av bildkonst,
6. alster av byggnadskonst eller brukskonst, eller
7. verk som har kommit till uttryck på något annat sätt.

Introduktion till upphovsrätt


En introduktion till upphovsrätt på svenska. Förklaras av Kristina Alexanderson och illustreras av Jesper Wallerborg filmad av Göran Thorén. En produktion av Webbstjärnan i samarbete med Internetguider på Stiftelsen för Internetinfrastruktur .SE

Kund använder mina bilder i kommersiellt bruk utan tillåtelse

Precis när jag hade börjat med bröllopsfotografering fick jag ett uppdrag där jag skulle fota en förlovningsfest. Kunden som bokade mig för uppdraget ville använda bilderna för endast privatbruk. Kunden fick ett pris och fotograferingen gick riktigt bra.

Bara någon vecka efter kunden hade fått bilderna så märkte jag att mina bilder hade dykt upp på festlokalens hemsida, där användes mina bilder i marknadsföringen för festlokalen. Det är ju riktigt bra reklam för mig som fotograf kan man tänka sig. Men festlokalens ägare hade bara skrivit parets namn och mitt namn kunde man inte hitta på hemsidan. Det var tydligt lokalägaren använde mina bilder för att marknadsföra sin lokal.

Jag kontaktade arrangören som hade festlokalen och bad att de skulle tydligt ange mitt namn som fotograf eller ta bort bilderna från hemsidan. Alternativt att köpa rätten till använda bilderna kommersiellt på hemsidan. Men arrangören hänvisade mig till paret som hade gett sin tillåtelse. Då kontaktade jag brudparet och berättade om de skulle använda bilderna kommersiellt så skulle mitt namn anges eller så skulle jag skicka en ny faktura med ny summa.

Brudparet tyckte eftersom de var med på bilderna så kunde de göra precis som de ville med bilderna. Jag försökte förklara att det inte stämde genom mail och telefonsamtal, men det var verkligen ingen idé för paret var helt säkra på sin sak. De hade ju betalat för fotografering och då ägde rätten till bilderna eftersom de var med på bilderna.

Jag valde då lägga ner det då jag var helt ny i branschen och vågade inte riktigt gå vidare med det. Sen hade jag inte heller skrivit något avtal så det skulle bara bli ord mot ord. För att undvika dessa problem så skriver jag nu alltid avtal med mina kunder. Där det står tydligt hur bilderna får användas det är både tryggare för mig som fotograf och för kunden. Många fotografer tar förgivet att alla har stenkoll på upphovslagen. Men tyvärr är det inte så, så va noga med skriva avtal med dina kunder för slippa göra samma misstag som jag gjorde.

Modellen redigerar om bilden

Något som är vanligt är att många redigerar om bilder på sig själva och lägger upp på sina bloggar, Facebook konton och andra sociala sidor. Kunden tror att de har gjort bilden “finare” men i självaverket har de inte gjort något annat än lagt på några Photoshop filter eller någon Instagram filter på bilden. Det är lätt hänt att kunden överdriver också med alla filter så bilderna ser ut som hej kom och hjälp mig.

Så vad tror ni? Får personen som är med i bilden göra så? Äger modellen rätt till att kunna redigera om bilden på sig själv? Om du tror ja, så tror du helt fel! Modellen äger inte bilden det gör fotografen. För att redigera om en bild som är fotograferad av någon annan än dig själv så måste du be om tillstånd av fotografen innan du redigerar om bilden.

Tänk dig så här, Da Vinci har just målat färdigt Mona Lisa. Mona Lisa ser tavlan på sig själv och hon tycker att bilden på henne inte är tillräcklig fräsch så hon slänger på lite extra målarfärg och förminskar och förstorar lite saker på sig själv. Har hon rätt att göra så? NEJ! Exakt samma sak gäller när det handlar om fotografier. Bara för du är med i bilden så kan du inte göra precis det du vill. Du äger inte bilden, det gör fotografen.

Klädkedja använder min bild utan tillåtelse

Vem äger bilden? Mango Fashion Tuana Fridén

För cirka en månad sedan fick jag reda på att en stor klädkedja som heter Mango Fashion hade använd en av mina bilder utan tillstånd på ett av deras klädplagg. En underleverantör hade laddat ner bilden från Tumblr och hade därefter klippt och redigerat om bilden sedan sålt vidare bilden till klädkedjan Mango. Designern hade fått för sig att bilden inte hade copyright.

Ironisk nog just bilden som hade användas av Mango är omslagsbilden till min bok The Last Princess som jag släpper nu i veckan. En bok som jag har jobbat med sedan 2011. Alla som känner mig eller känner till det jag skapar känner till min The Last Princess fotoserie. Men det gjorde tyvärr inte grafikern som hade googlat och hittat den på Tumblr.

Mango ville förhandla och tog ansvar för underleverantörens misstag och betalade ett skadestånd till mig. De gick även med på ta sluta sälja T-shirtarna och jag fortsätta behålla alla rätter till bilden.

Man kan säga den här incidenten var tur i oturen. Jag fick riktigt mycket uppmärksamhet i media runt om i världen. Tidningar som The Guardian, Huffingtonpost, Daily Dot, Resumé och flera andra skrev om detta.

Bara för du hittar en bild på Google eller någon annan sökmotor så har du inte rätt till använda bilden hursomhelst. Den bilden du hittar kanske har snotts av tre andra innan den har hamnat på den sidan är du hittade bilden på.

Du som fotograf äger fortfarande bilden om du har laddat upp den på Instagram och Facebook. Det stämmer inte att Facebook och Instagram får sälja vidare dina bilder.

Vad gäller när det handlar om Reklambilder

Du som modell måste godkänna innan bilden på dig får användas i kommersiellt bruk. Så utan ditt tillstånd som modell får inte bilderna användas i reklam om man kan känna igen dig på bilden.

Skriv alltid avtal med den avbildade personen. Utan ett avtal skulle jag aldrig använda en bild i marknadsföring. Att skriva avtal är jätteviktigt när det gäller reklamfotografering.

Tänk dig du fotar en modell för ett reklamjobb åt ett stort företag. Bilden ska tryckas upp i tiotusentals exemplar i någon broschyr, bok eller trycksak. Och modellen ångrar sig eller modellen påstår ni inte har rätt till använda bilden i reklamen. Då är det jätteviktigt med ett fotoavtal där det står tydligt hur bilderna kommer användas och av vem.

Så vem äger bilden?

Kortfattad så äger fotografen bilden, men om det finns med människor i bilden då måste fotografen ha tillstånd från personerna i bilden innan de får användas i reklam.

Vill du inte ha jobbiga överraskningar som fotograf eller modell? Skriv avtal vid nästa uppdrag! Avtalsmallar kan du hitta gratis på sfoto.se.

4 Responses

 1. Intressant artikel och innebär det då inte att Vilda Webben (vildawebben.se) är skyldiga att plocka bort bilder som är på andra personen än dem som laddar upp dem som profilbilder alternativt publicerar bilderna i sin blogg på Vilda Webben?

  1. Tack Gunilla! Vet inte vad Vilda Webben är för hemsida, men du ska äga bilden för att kunna få använda den. Alltså ha tillåtelse av fotografen för att få använda bilden.

   Modellen (personen som är med på bilden) äger inte bilden det gör fotografen. Och fotografen får inte heller använda bilden i marknadsföring utan tillstånd av modellen.

   Tyvärr tar folk andras bilder och använder det på sina bloggar, facebook, twitter osv.. Tekniskt sätt kan fotografen skicka iväg en faktura och kräva att dom tar bort bilden.

   1. mycket bra inlägg jag har fotat många bröllop som jag har slutat med för några år sedan pga dessa tjafs. Att fota ett bröllop innebär ganska mycket arbete , kolla kyrkan eller vad nu är för plats , hitta rätt vinklar , stå på rätt ställe osv vilda webben har jag aldrig hört talas om. ha en fin kväll och stå er mvh gösta

 2. Hej.
  Upptäckte att förskolan använder skolfotot på barnet, fotografen som äger bilden har alltså lämnat ut en betydande bild utan att fråga, det känns kränkande och kan absolut inte vara lagligt då jag är förmyndare. fängelse för fotografen är ju lite väl hårt men en varning tycker man,vad ska man göra?, kan man få ersättning?
  mvh magnus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *