Bli Fotograf – Inte så svårt bara om du vill!

Bli Fotograf
Bli Fotograf

För dig som drömmer om att bli fotograf och vill försörja dig på ditt fotointresse. Jag ska försöka besvara några frågor som jag brukar få och även ge några enkla tips och idéer om hur du ska gå till väga för att bli fotograf.

Med att bli fotograf menar jag en yrkesfotograf, en som får sin inkomst och lever på fotografyrket. Exempel på dessa är reklamfotograf, bröllopsfotograf och porträttfotograf. Alla är fotografer men med olika typer av kunder och målgrupper.

Läs gärna inlägget om bästa kameran – att välja rätt kamera också.

Jobba som fotograf

Hur är det att jobba som fotograf? Det är det bästa som finns om du brinner för det. Men allt är inte alltid så underbart. Om du vill jobba som fotograf så måste du också vara bredd på ta utmaningar på ett bra sätt och vara en bra problemlösare.

Vissa månader kan du ha hur många uppdrag som helst och andra månader räknar du fingrar och hoppas på ett telefonsamtal. Som tur har det inte hänt mig än, men jag vet det kan hända. Då är jag bredd på lansera mina egna projekt för att sysselsätta mig.

Jag delar med mig hela resan i Podcasten Kreativa Tankar finns där poddar finns.
Jag vill bli fotograf

Många drömmer om att jobba som fotograf men vågar aldrig satsa helhjärtat. Ett bra tips är bestämd dig för vilken typ av fotograf du ska bli och ge allt du har.

Vill du skapa reklambilder, bröllopsbilder eller fota porträtt? Sluta fota ankor, blommor och stenar i så fall. I början gör många fotointresserade det, dom fotar saker och ting som inte säger ifrån. Amatörfotografen fotar blommor, husdjur, naturbilder och självporträtt. Men hur ska ett företag veta du tar bra reklambilder när dom ser du bara visar massa bilder på ditt husdjur? Då kanske du ska bli djurfotograf istället.

Vill du skapa reklambilder då ska du skapa reklambilder, vill du fota bröllopsbilder gå fota på bröllop. Ge bort gratis fotografering till några brudpar så har du ett gäng bilder som du kan använda. Samma med reklambilder, gå in i någon butik eller företag och fråga om du får skapa några reklambilder till företaget. Företaget kanske aldrig kommer använda dina bilder men du har i alla fall då testat på det och har även bilder till din portfolio.

Det kan vara bra ta några fotokurser för att lära dig grunderna om du är helt ny inom området. Det finns även riktigt bra fotoutbildningar i Sverige och utomlands som erbjuder både grund och avancerade inriktningar.

Jag själv håller i fotokurser i Skövde om du bor i närheten skicka gärna en intresseanmälan. Vi har också lanserat en webbkurs. Tänk på ingen fotokurs eller fotoutbildning gör dig till en framgångsrik fotograf. Det är du själv som gör det. Du måste våga satsa och tro på dig själv för att bli fotograf. Jag lovar resten kommer av sig själv om du verkligen vill.

Våga utmana dig själv, fota främlingar, fota på platser du har aldrig varit på förut. Det är jobbigt i början men efter ett tag kommer det kännas bekvämt och du kan fokusera på det kreativa istället för vad andra ska tycka om du är där och fotar.

Kontakta gärna andra svenska fotografer se hur dom gick tillväga. Det finns ingen hemlig recept för att bli fotograf, men alltid kul att inspireras av andra. Det som fungerar för mig kanske inte fungerar för dig. Glöm heller inte av att även proffsen har någon gång varit nybörjare och har gjort många misstag och fel. Vågar du aldrig göra fel kommer du aldrig komma på något kreativt. Klicka gärna in dig på om Tuana sidan för att läsa min historia hur jag blev fotograf.

Lycka till!

Läs även
Praktik hos en fotograf
Smidig backup för fotografer

24 Responses

 1. Hej . Jag är jätte intresserad av att fotografera jag brinner för det och älskar att ta bilder på naturen och människor o lika så för allt möjligt jag har alltid drömmt om att bli fotograf men jag har inte haft möjligheten till attgöra min dröm till verklighet.. jag känner att just nu vill jag lägga all min energi på det jajag hoppas ni kan hjälpa mig till vägs med det.. mvh maria

  1. Hej Maria, verkligen roligt att höra du brinner för att fotografera. Varför drömmer du om att bli fotograf? Ställ dig själv frågan och sätt mål.

   Därefter starta egna fotoprojekt och skapa de bilder du skulle vilja bli bokad av andra att göra. Tex om du vill bli bröllopsfotograf, sätt gör ett eget fotoprojekt där du fotar brudpar. Du får både öva och visa andra att du kan skapa just bröllopsbilder. Samma gäller om du skulle vilja sälja naturbilder eller skapa reklambilder.

   Sätt mål och gör egna projekt. För ingen vill boka en fotograf som inte har redan en portfolio som visar just det dom vill boka.

   Titta gärna på min facebook och backa några år så kommer du se att jag gjorde exakt så. Nu driver jag mitt egna företag och lever just på mina bilder jag skapar till kunder.

   Lycka till! hör av dig igen när du har börjat fota projekten så kan jag ge feedback.

   1. Hej, jag är kille på 17 år som kommer få en fotoutbildning via folkhögskola och vill jobba som fotograf och har några frågor:

    Hur betalar frilansfotografer skatt? Fakturering bör inte vara så svårt då jag kan vända mig till frilans finans.

    Hur fixar man en permanantet fotostudio? Ska man flytta till STORA hus eller köpa en lokal?

    Jag har en nikon d3200.
    Hur vet jag att jag redo för en mer avancerad kamera och hur vet jag vilken kamera som är steg 2, 3, 4, 5, 6 etc

    spelar det någon roll hur bra man är för att skaffa en ännu bättre objektiv och hur vet jag återigen villen objektiv som är steg 2, 3 ,4, 5 etc

    Du sa att man ska fråga sig varför man vill bli fotograf.
    Jag vill bli fotograf för att det är häftigt hur man kan kommunicera med bilder och låta fantasin göra jobbet.

 2. Jag har alltid älskat att fota och har en vän som är anställd häst fotograf.
  Men som en 14 åring är det väldigt svårt…
  Jag är beredd att satsa på det och lägga massa tid och energi.
  Men vart ska jag börja liksom ;)
  Mvh Jess :)

  1. Hej Jessica, vad roligt att du tycker om att fotografera. Fortsätt med det! Du kanske har inte så stor behöv att överleva på ditt intresse just nu. Mitt förslag är fota fota fota. åter igen fota. Kanske testa på ha UF företag i gymnasiet sen därefter satsa på fotoyrket om det är något för dig :)

   1. hallå, jag är också 14 år, älskar att fotografera. men jag har tänkt att man ska gå estetiska på gymnasiet men tydligen har jag fel? antagligen kan man göra både och kan du förklara lite varför man ska testa på UF och då går man väll handel?

    1. Hej Filippa, jag jobbade som gymnasielärare mellan 2010-2012 och mycket har ändrats sedan jag slutade. Så titta gärna med den skola du vill gå. Se vilka program de erbjuder osv. Att driva ett uf företag kan vara bra oftast gör man detta tredjeåret på gymnasiet. Då får du lära dig lite om bokföring, och driva egen firma.

     1. Jag är 14 år och har bra kontakter. Min pappa jobbar med fotografer, tex Mattias Klum. Jag vill mer än mycket bli naturfotograf och fotar varje dag. Jag vill bara få en utbildning om min plan inte går rätt så jag inte blir hemlös. Kan jag bli fotograf utan att gå någon special fotoskola och måste jag satsa på foto till 100% får att bli en fotograf ?

 3. Hej mitt namn är Patrik och jag brinner för fotografering men vet inte hur jag ska gå vidare med detta.. Jag är 19år och har fotograferat sedan jag var 9-10år. Och jag har fotograferat allt från djur o natur till barn o familje foto, alla som jag har visat bilderna för tycker om dom.m och sen har jag en ny startad blogg men jag har inte kommit längre för att jag är rädd för att alla ska hata min bilder och sen har jag sökt som fotograf för att det är verkligen det jag vill jobba som men ingen vill anställa mig eller ge mig praktik. Hur kan jag gå till väga för att komma igång. Jag har vart inne på att starta eget men vet inte hur jag ska gå till väga.. Vill du vara snäll o hjälpa mig..

  MvH Patrik

  1. Hej Patrik,

   Vad roligt att du tycker så mycket om fotografering och att du har sysslat med så länge. Visste inte vad en kamera var när jag var 9-10 år :)

   Knappt någon som anställer fotografer, då flesta hyr in frilansande fotografer vid behov. Svårt att ge råd när jag inte vet vilken nivå du ligger på. Men bästa tipset är nog våga satsa på det du brinner för och bry dig inte så mycket vad andra ska tycka.

   Kanske börja med göra lite egna fotoprojekt, gå gärna någon starta egen kurs. läs gärna mer på verksamt.se.

   Lycka till!

 4. Hej!

  Jag heter Amanda och är snart 21 år. Jag har fotat sen jag var 12-13 år då jag fick min första kamera, en liten digital. Jag har nog alltid varit ganska säker på att jag vill jobba med foto sen jag fick min första kamera, men jag är rädd. Jag har så svårt att veta vad jag vill fota. När jag var liten så var jag stensäker på att det var natur, men nu när jag börjar bli äldre så inser jag att gillar att fota andra saker lika mycket.
  Då jag aldrig har tagit en fotokurs eller läst en fotomanual i hela mitt liv så har jag så svårt att ta in positiv respons, då jag inte har någon utbildning. Jag går bara på känsla och vad jag tycker ser bra ut, vilket är väldigt rookie på många sätt och vis.

  Det skulle vara kul och intressant och se vad en annan fotograf tycker om mina bilder. Om du har tid och ork så får du gärna titta igenom min fotoinstagram: LAYTONPHOTOGRAPHY

  Tack!

 5. Hej!
  Mitt namn är Susanne och jag är 24 snart 25 år gammal. Jag har alltid haft ett brinnande intresse för fotografering. Det började med en liten gammal mobil kamera där jag tyckte att bilderna var det finaste jag sett och sedan blev det en digital kamera och därefter runt 18 års ålder blev det den första systemkameran Nikon D50. Jag körde på sport läge för det mesta då jag fotar mycket djur som är i rörelse men ljuset blev ibland dåligt eftersom kameran bestämde allt. Jag mår alltid så otroligt bra och känner mig så fri då jag är ute i naturen och får njuta av alla vackra motiv. Detta år kom jag äntligen in på en fotokurs via Sigtuna folkhögskola på distans. Har sökt till den tre gånger och den tredje gången kom jag in. Jag såg detta som ett tecken. Skriver nu detta då jag vill ha lite tips hur man ska gå tillväga för att synas och sticka ut. Mitt självförtroende sviktar upp och ner men jag har börjat jobba med manuellt läge och inser att det är otroligt spännande. Jag vill inrikta mig på natur foto och kanske lite djur men kan även tänka mig något annat så länge jag själv slipper vara i fokus.

  Blir otroligt tacksam för svar på detta.
  /Mvh Susanne G

  1. Hur kan du fota i 6 år utan att ändra kameran till manuell? Du kommer inte bli känd av naturfoto eftersom det är helt ointressant.

 6. Tjenare. David heter jag.
  Sitter och funderar lite på just det här att inte ha företag men ändå ta belalt för fotouppdrag. Fick idag frågan hur mycket jag tar för porträtt/helbild och jag har ingen aning om hur mycket jag ska ta i betalt. Min familj och vänner vill inte ställa upp på foto heller så jag har väl någon enstaka bild på tidigare (gratis)jobb.
  Har fotat lite annat men människor och dylikt. Du kanske kan kika på min fotosida på Facebook (@SundbaumPhoto) och ge lite feedback om du vill.
  Med vänliga hälsningar
  David

  1. Hej David,
   Räkna gärna ut dina utgifter, och vad du skulle vilja ha betalt.
   Därefter sätter du ett timpris efter det. Tänk på du ska betala moms och skatt. Frilansfinans har bra tjänst för dig som inte har företag och vill kunna fakturera.

   Om du tex fakturerar 1000kr så kommer du få ut 500kr i kontot efter soc avgifter, skatter, moms osv. Så räkna alltid bort 50% till skatt och avgifter. https://www.driva-eget.se/kalkyler/lonekalkyl använd gärna kalkylatorn så ser du vad du behöver fakturera varje månad.

   Glöm inte av räkna även tid för dig resa till och från platsen, efterarbete, möten och leverans av bilder. Brukar räkna 2-4 timmars arbete på 1 timmes fotografering. Då räknar jag med allt från möten till leverans av bilden/bilderna.

   För se vad proffsfotografen tar för priser kolla sfoto.se och hitta ett pris du tycker funkar.

   Stort lycka till! Kom ihåg oftast… oftast.. nästan alltid.. så ger gratis jobb bara mer gratis jobb. En kund som inte betalar kommer aldrig betala mycket för ett jobb som hen fått gratis av dig tidigare.

   1. “Kom ihåg oftast… oftast.. nästan alltid.. så ger gratis jobb bara mer gratis jobb.”

    Så sant! Jag har aldrig fått ett ytterligare jobb efter ett gratisjobb. Däremot har kunder kommit tillbaka när de bytt arbetsgivare och frågat efter ett gratisjobb till. Dessutom har jag sett hur mina gratisprovplåtningar gått till andra fotografer efter kampanjen godkänts av kundens kund.

    Never go there.

    En varning till:
    Alla de som plåtar för billigt sänker hela branschens prissättning ända upp till tio-i-topp nivån. DVS, troligen kommer 90% aldrig kunna livnära sig på foto pga den stora mängd lågprisofferter som kunderna badar i.

    Mitt sista tips.
    Plugga vidare.

 7. Hej! Jag undrar hur det här med företag fungerar? Måste man ha eget företag för att kunna ta enskilda ströjobb eller kan man skatta på det ändå? Skatteverket verkar inte vara supersugna på att ge ut F-skattsedlar till företag med låg omsättning, något jag lär ha då jag bara gör detta för skojs skull. Jag vill göra det på rätt sätt och inte skaffa en FB sida innan.

  1. Hej Ida,
   Läs gärna om “Hobbyverksamhet” hos skatteverket.
   Du kan också köra genom Frilansfinans.

   För att starta enskild firma så kan du göra det genom verksamt.se.

   Är det så du gör enstaka uppdrag så tycker jag inte du ska starta eget. Men är det så du vill utveckla det och köra tex halvtid eller mer. Så tycker jag du ska starta eget.

 8. Hej . Jag är jätte intresserad av att fotografera jag brinner för det och älskar att ta bilder på naturen och människor o lika så för allt möjligt jag har alltid drömmt om att bli fotograf men jag har inte haft möjligheten till attgöra min dröm till verklighet.. jag känner mvh Zainab

 9. Hej..
  Jag hittade detta inlägg en aning långt efter att det publicerats, menmen… Jag har en fråga… Jag funderar på att frilansa som fotograf, men är självlärd så har ingen sådan utbildning i ryggen.. Får jag jobba med det ändå?
  Jättetacksam för svar!

  1. Hej Nea, Spelar inte roll hur gammal inlägget är jag läser alla kommentarer och svarar :) Ang din fråga det är ju klart. Fotograf titeln är inte något skyddat. Du behöver inte ha någon utbildning eller ens erfarenhet för att kalla dig fotograf. Får du kunder och du kan frilansa. fine just do it! Alla framgångsrika fotografer vi känner till har varit nybörjare en gång. Stort lycka till!

 10. Hej!
  Jag har varit periodvis varit intresserad av fotografering och det är nu på senare år sen jag kom över 30 strecket som intresset har vuxit fram mer.
  Jag bor i en lite by där alla känner alla och det jag undrar över är hur ska man gå till väga för att påbörja med sitt nya intresse?
  Min framtidsplan är att man förhoppningsvis kan leva som enbart fotograf. Men vill gärna ha grunden och bra verktyg för att kunna utveckla sin dröm, eller är det försent med tanke på att man är 30+?
  Hur ska man kunna hitta bra kunder eftersom man bor i ett så litet samhälle?
  Tacksam för all hjälp och råd man kan få 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *