Praktik hos en fotograf

Ida Zander
Ida Zander

Under tre veckors period har jag praktiserat hos Tuana. Att spenderat min allra sista praktiktid hos honom har givit mig mycket inspiration, kunskap och minnen. Det har varit otroligt att få möta någon som jobbar för något han brinner och jag kan lova att Tuana har talang inom detta yrke.

Genom att vara lojal gentemot honom har jag fått så otroligt mycket kunskap och dessa tre veckor har endast bestått av trevligt sällskap, inspiration och roliga projekt. Jag har känt att jag verkligen fått möjligheter att bevisa hur kreativ och ambitiös hos Tuana.

Vad har jag fått göra under min praktik?

Eftersom jag velat se hur allting gått till behind the scenes och följa hans arbete fick jag börja med bokföring. Det var kartonger fulla med kvitton som skulle inte i en pärm i datumordning. Detta arbete tog mig hela tre dagar, så jag kan garantera att det var mycket fakturor, avtal och kvitton, men till detta fanns trevligt sällskap och bra musik. Eftersom jag var beredd på detta tyckte jag bara att det var positivt att lära mig om företagande och vad allting innebär.

Bokföring

Praktisera Som Fotograf
Bokföring – Praktisera Som Fotograf

Att sköta sitt arbete lönar sig. Jag fick möjligheten att hålla igång ett eget projekt som handlade om att få framföra en plan för marknadsföring med social media för ett företag. Jag fick då börja med att undersöka kostnader, alternativ på annonser och sedan få fram olika alternativ på budgetar. Detta gav mig ännu en inblick på hur det går till när man ska sälja in sina idéer.

Min arbetsplats
Min arbetsplats, där Iselin brukar sitta.

Att praktisera hos en fotograf som Tuana är så mycket mer än att stå i en klädbutik och göra samma sak dag ut och dag in, här har jag fått göra mycket varierande saker och listan är lång. Man kan helt enkelt säga att jag har hittat den perfekta praktikplatsen!

Fotoassistent

Jag har även agerat som fotoassistent för honom under hans fotograferingar. Där har jag fått följa honom där han gått från en idé till produkt. Min uppgift har varit att hålla koll på modellen, se till så att allting är perfekt, fixa med objektiv och ta behind the scenes bilder som varit riktigt roligt! Vi har varit på så fantastiskt vackra platser jag aldrig varit på tidigare och har även där fått mycket inspiration till att skapa mina egna fotografier i framtiden.

Under en vinterfotografering
Under en vinterfotografering
Fotografering på Rydsgrottor
Fotografering på Rydsgrottor

Möten

Möten, en himla massa möten har jag fått följa med på! Det är något man aldrig annars får göra, så när Tuana redan från början sa till mig att hänga med på möten blev jag till en början chockad och lite nervös. Även här har jag fått lära mig hur man går från idéer till produkt och hur det funkar att vara enskild företagare.

Inspirationsmöte på västerhöjd gymnasiet
Inspirationsmöte på Västerhöjdsgymnasiet

Kaffehjältinna

Första helgen fick jag agera kaffehjältinna med Iselin och lilla Léon på fotokursen. Vi såg till att Tuanas och Ingelas kursdeltagare fick kaffe och god mat. Där fick jag även ta många behind the scenes bilder! Det var riktigt roligt att se hur lyhörda, inspirerade och intresserade kursdeltagarna var.

Jag själv som går på gymnasiet vet hur det brukar vara på föreläsningar i skolan och där brukar det vara väldigt få som är intresserade. Nu fick jag en helt ny upplevelse!

Några bilder från fotokursen
Några bilder från fotokursen

Vad har jag nu lärt mig under min praktik?

Under dessa tre alldeles för korta veckor har jag lärt mig så otroligt mycket och framförallt haft väldigt roligt. Jag har helt enkelt levt i en inspirationsfylld värld denna period. Under praktiken har jag fått mycket kunskap om hur allting funkar egentligen.

Jag var aldrig ute efter att få se allt som glitter och glamour, (även om det var det) och då menar jag, att jag endast skulle få vara med på allt det roliga såsom fotograferingar. Att få se helheten, bakom kulisserna har lärt mig otroligt mycket. Jag tror även att jag har haft extra roligt för att jag själv brinner för detta yrke och mitt mål var att få mycket inspiration här ifrån.

Inlägget är skriven av Ida Zander som testade jobba som reklamfotograf och entreprenör här på Tuana AB. Ida drömmer drömmer om att bli fotograf en dag.

2 Responses

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *